Deelnemers folklorestoet

PARADEKORPS EL FUERTE

PARADEKORPS EL FUERTE

PARADEKORPS EL FUERTE is een onderdeel van EL FUERTE waar gezelligheid en presteren hand in hand gaan. Het korps bestaat uit een groep jonge mensen met een gemiddelde leeftijd van 26 jaar. PARADEKORPS EL FUERTE verzorgt optredens en doet regelmatig mee op wedstrijden en taptoes. Op de agenda staan ook regelmatig optredens in het buitenland. Zo heeft PARADEKORPS EL FUERTE opgetreden in Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje en Oostenrijk. De optredens in het buitenland worden vaak als aanleiding gezien om er een weekend van te maken. EL FUERTE is ook zeer succesvol geweest op wedstrijden. Vele malen is het korps Provinciaal, Nationaal en Internationaal Kampioen geweest, maar ook op het WMC in Kerkrade (Nederland) of op het EC te Rastede (Duitsland) scoorden zij hoge ogen. Zo wonnen ze in 2016 zowel de gouden medaille op het  Internationaal Kampioenschap te Hamont – Achel als de gouden medaille op het  Nationaal kampioenschap.

Op 15 juli 2017 nam de slagwerksectie van El Fuerte deel aan het Wereld Muziek Concours te Kerkrade en wint de GOUDEN medaille met 85,90 %. Deze gouden medaille is de kers op de grote EF – taart.

Hoogtepunten

EL FUERTE probeert ieder jaar weer een stuk entertainment te laten zien op het veld. PARADEKORPS EL FUERTE bestaat uit 83 uitvoerende leden.

Spelen bij EL FUERTE is een ervaring die je niet snel zal vergeten. Een vriendenclub die hard werkt en veel plezier heeft en waar normen en waarden hoog in het vaandel staan. Een muzikale opleiding is niet nodig, alles wordt in huis aangeleerd.

Het slagwerk (percussion) van EL FUERTE  bestaat uit Snares, Bassdrums, Cymbalen, Quints en Lyra’s (melodisch), aangevuld met een Piccolosectie. PARADEKORPS EL FUERTE gebruikt “rudimental drumming”. Gelijkheid, dynamiek en muzikaliteit is het streven van het EL FUERTES slagwerk.

KLJ Beveren

Deze Beverse jeugdbeweging met hun lokaal gelegen in de Van Craenenbroeckstraat hebben een werking op vrijdag voor de 16-jarigen en op zondag voor de jongere leden.

Met een 17-tal gemotiveerde leiders en leidsters zorgen ze iedere week voor tal van leuke activiteiten.

De KLJ-Beveren is nauw verbonden met de Puitenslagersfeesten omdat zij al jarenlang het feestprogramma in het eerste weekend verzorgen, we denken dan aan de Streekbierenavond, Sneukeltocht met BBQ en de Halve-Literfuif.

KLJ-Beveren is ook een zeer sportieve vereniging waarbij vendelen en wimpelen steevast op het programma staat.

Ze komen dit vendelen en wimpelen dan ook graag demonstreren tijdens onze Internationale Folklorestoet.

Edgar le Motard

Reus Edgar le Motard, c’était un rebelle motard futé comme Renard, zo staat te lezen op zijn website.

Dit vraagt om een verklaring. Edgar komt uit Steenvoorde, een grensgemeente in Frankrijk. In deze streek werd vroeger veel gesmokkeld en zo ook Edgar,

die in zijn brandstoftank een verborgen compartiment had om tabak te verstoppen. Edgar noemde zichzelf Albert Capoen en werd nooit betrapt.

Zijn motor is nog steeds te bewonderen in het museum te Godewersvelde. Edgar le Motard, zo sluw als een vos en een knipoog naar de Beverse Motorclub de Fast Arrows

die ieder jaar een eet- en drankstandje uitbaten aan het hoofdpodium tijdens de Puitenslagersfeesten.

Mie Matsjoefel

Wie zich afvraagt of onze Reus Sefken de Puitenslager ooit in een reuze kinderwagen door de straten van Beveren werd meegedragen, vergist zich.

Maar wie is Mie Matsjoefel dan en waar komt ze vandaan?

Mie Matsjoefel is de patroon of patrones, we zijn er zelf nog niet uit, van de Matsjoefelenommegaunk in Steendorp. Deze stoet vormt een kleurrijk en vrolijk geheel. Deze reus is gebaseerd op een tekening van Don Houthoofd en zal de diversiteit van onze stoet zeker benadrukken.

De begeleiders van Mie Matsjoefel zijn de Orde van de Baksteen uit Steendorp.

The Flemish Caledonian Pipes and Drums

“The Flemish Caledonian Pipes and Drums – Clan MacKenzie” is een typisch Schotse pipe-band met Gent als thuishaven. De leden komen uit alle regio’s van het Vlaamse landsgedeelte en dragen uiteraard de Schotse muziek en cultuur een warm hart toe.

De band werd gesticht in 1989 in samenwerking met de Vlaams Caledonische Society en groeide heel snel uit tot één van de grootste pipe- en drumbands van België.

Eén van de eerste mentors was Malcolm MacKenzie. “Malky” MacKenzie was pipe major bij de hoog aangeschreven Red Hackle Pipe Band uit Glasgow. Hij nam het peterschap van de band op zich. Dit verklaart de suffix ”Clan MacKenzie” in de bandnaam. Als eerbetoon aan Malcolm MacKenzie dragen we de tartan van zijn clan, de MacKenzie Seaforth Highlanders.

Sinds een vijftiental jaar is de band ook officieel aangesloten bij de MacKenzie clan in Schotland.

De Katte

In het Reynaertverhaal speelt Tybeert de kat een belangrijke rol, voor de geestelijke vader van onze reus Sefken de Pater, verwelkomde een standbeeld van Tybeert de bezoekers van zijn woning in de Middenheide.

Katten mochten daarom niet ontbreken in onze stoet.  Deze reuzenkatten staan symbool voor de Katse feesten in Zelzate waar iederjaar de Kattenstoet plaatsvindt. Felix en Mina zijn de oudste, hun kinderen en kleinkinderen zijn: Pierken en Minoe, Pitoe en Minette.

In het Reynaertverhaal was Tybeert nog het slachtoffer van de sluwe vossenstreken van Reynaert, in onze stoet zullen deze kattenreuzen menig harten doen smelten.

Genootschap Anneke Mossel van Antwerpen-Linkeroever

Het gehucht Sint-Anneke op Linkeroever was tot het begin van de 20ste eeuw een begrip in Antwerpen en ook de Nieuwe Parochie van Beveren : het was dé plek voor mosselliefhebbers om lekker te gaan smullen. Rond 1930 verdween het oude gehucht bij de aanleg van de voetgangerstunnel.

Van de zowat 80 huizen in Sint-Anneke was de helft een eethuis voor mosselen. Op de dijk werd met mosselen geleurd door ‘mosselwefkes’. Dat inspireerde het Genootschap van Anneke Mossel in 1993 – bij de viering van 100 jaar Sint-Anna parochie – tot het maken van de reuzin Anneke Mossel. Op 3 augustus 1996 werd ze tijdens de Mosselfeesten op de Grote Markt van Antwerpen officieel onthuld.  In 2008 kreeg ze het gezelschap van Langoustian of Prins Vluchteling, n.a.v. 10 jaar asielcentrum Rode Kruis.

Tumble Tails

Grimbeert de das was de derde bode van Reynaert de Vos, het is met hem dat Reynaert mee op stap gaat en zijn zonden vertelt.

De Tumble Tails zullen in onze stoet de tocht van Grimbeert de das en enkele soortgenoten evoceren. 

Als ware acrobaten stappen ze door de straten van Beveren.

Ze zullen je komen benaderen, misschien besnuffelen, maar wees niet bang ze bijten niet.

Va et Vient Majorettekorps

Majorettes zijn een uitstervend ras in België en in Beveren bestaan ze al lang niet meer!

Daar brengt Va et Vient verandering in! Leve de Mechelse majoret!

Dragen zij ‘de witte botjes’, ‘het te korte rokje’ en ‘de vleeskleurige panty’? JA!!

Zijn zij dan een traditionele majoret? NEE!

Va et Vient combineert traditionele majorettenchoreo’s en batontechnieken met een vleugje drama.

Va et Vient: HET MAJORETTENKORPS MET EEN HOEK AF 🙂 JA!!

En ze zijn fier om majoret te zijn. Ja!! Olé OlAAAA

We zijn er zeker van dat bij het passeren van Va et Vient in de Beverse straten, heel wat “batons” de lucht in zullen gaan!

 

Groep Libération

De Internationale Folklorestoet zal een indrukwekkende wandelende tijdlijn zijn van onze lokale geschiedenis. Groep Libération neemt het thema van de bevrijding voor hun rekening. De groep Libération, opgericht in november 2004 door enkele enthousiastelingen, wilde via haar activiteiten de Belgische troepenvrijwilligers in het Britse leger benadrukken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door het dragen van het uniform en dit door afwisselend de marine, de luchtmacht en de landstrijdkrachten wil de groep Libération, zijn respect en begrip tonen, waar actie en kwaliteit hoog in het vaandel wordt gedragen. Dit doet mij denken aan de verhalen van mijn moeder over d’Engelsen die in de Thijskenshoekschool lagen.

 

 

De Kluizenaar van Bolderberg

Net zoals Reynaert de Vos vertrok Lambert Hoelen, een vroom man uit Zolder op pelgrimstocht naar Rome.  Lambert Hoelen ging ook naar Loreto in Italië waar hij zodanig onder de indruk was van “het huisje van Maria”, dat hij er een liet nabouwen in Zolder.

Hij kreeg de toestemming om dit mariahuisje op het hoogste punt van Zolder te bouwen, de Bolderberg. Zo werd hij de eerste kluizenaar van Bolder en kreeg tot 1880 navolgers.

Als herdenking aan de pelgrimage en de kluizenaar van Bolderberg maakte kunstenaar Lowie Beets uit Heusden deze prachtige reus. Hij wordt vergezeld door 33 leden van het ‘Hof van Vogelsanck” getooid in 17de eeuwse kledij. Speciaal voor onze stoet komen ze met hun muzikanten en vendeliers.

 

 

Les Amis de Lorette (Ath)

Wa is wa en quoi is qoui!

Zowel in taal als in folklore verschillen we niet veel van onze Waalse vrienden.

Les Amis de Lorette zijn de beschermers van hun Reynaert de Vos, Coupi le Renard.

Deze handgedragen reus zal begeleid door een muziekkorps al dansend door de Beverse straten stappen.

Een mooi eerbetoon aan de geestelijke vader van Sefken de Puitenslager die een enorme passie had voor de Reynaertsage.

 

 

Vereniging Klederdrachtgroep Mooi Zeeland

 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn heel wat Beverenaars gevlucht naar Zeeland, daar werden ze als oorlogsvluchteling gastvrij ontvangen.  Kenmerkend voor de opvang van de Belgische vluchtelingen was dat ze al snel brood en koffie kregen.

De Klederdrachtgroep Mooi Zeeland, wil tijdens de stoet deze gastvrijheid graag opnieuw tonen.

 

Kouterse Reuzengilde

 

De reuzen van de Kieldrechtse Kouter, Stef van de Visser, Roosje en Piet Pyp, zijn waarschijnlijk de oudste Beverse reuzen.

Het is de Kouterse Reuzengilde die zich momenteel over deze prachtige reuzen ontfermen.

We zijn dan ook zeer blij dat ze meestappen in onze Internationale Folklorestoet.

 

Oude Kinderwagenparade

Deze kinderwagenparade is een onderdeel van het Poppen- en Kinderwagenmuseum www.spkm.nl . In onze stoet zullen zij de geboorte van de eerste parochianen uitbeelden.

Deze stichting probeert een vijftal keer per jaar deel te nemen aan een parade. Wij zijn dus zeer blij dat zij met hun exclusieve oude kinderwagens kunnen deelnemen aan onze stoet.

Voor meer info kan je een kijkje nemen op www.kinderwagenparade.nl . We hebben vernomen dat er zowel Nederlandse, Belgische als Duitse deelnemers zijn voor dit onderdeel van de stoet.

Bicycle Showband Crescendo

Hoogtepunten

Door de jaren heen heeft Bicycle Showband Crescendo veel hoogtepunten gekend. Hieronder volgt een klein overzicht in chronologische volgorde van de meest bijgebleven hoogtepunten. Naast deze kleine inkijk in onze geschiedenis zijn er nog veel meer mooie momenten geweest die hieronder niet nader zijn benoemd. Wij willen hiermee andere organisaties niet te kort doen.

Bicycle Showband Crescendo startte net zoals vele showbands als een doodnormale dorpsfanfare. In 1922 werd Crescendo opgericht als een zittende fanfare. Rond 1960 ging Crescendo over van een zittende fanfare naar een marcherend muziekkorps. Er volgde een uitnodiging voor het Wereld Muziek Concours (WMC) te Kerkrade, en daarna zou al snel het eerste buitenlandse optreden volgen. Nadat de drumband bij de fanfare was gevoegd, ging Crescendo als showband door het leven. Het ging een tijd erg goed met Crescendo, totdat er in 1973 even geen inspiratie meer was en Crescendo in een periode raakte met minder inspiratie op showgebied. Op dat moment stonden er twee leden op die Crescendo dat jaar hebben gemaakt tot datgene waardoor Crescendo wereldberoemd is geworden. Op 1 april 1973 stapten deze twee leden met hun instrumenten op de fiets en al snel was het Wielrijderskorps geboren.